הבנה, טיפול והתמודדות: חשיבות הטיפול במחלות חסר חיסוני

מאת טקדה

מחלות של חסר חיסוני תוארו לראשונה בשנות ה-50 של המאה העשרים והן התאפיינו לרוב בזיהומים חוזרים ונשנים, תוצאה של פעילות לקויה של מערכת החיסון. מאז ועד היום עבר לא מעט זמן והצטבר מידע רב אודות מחלות אלו ודרכי הטיפול השונים בהן.

מחלות חסר חיסוני הן קבוצת מחלות מולדות או נרכשות המשפיעות על מערכת החיסון ופוגעות ביכולתה להגן עלינו כנגד מחוללי מחלות שונים וזיהומים. מחלות אלו מתחלקות לשני סוגים עיקריים:

חסר חיסוני ראשוני (PID: Primary Immunodeficiency)

הינן שורה של מחלות הפוגעות ביכולת של מערכת החיסון להילחם במחוללי מחלות שונים. מחלה זו באה לידי ביטוי בהפרעות מולדות כמו זיהומים חוזרים, מחלות אוטואימוניות וגידולים. קבוצה זאת כוללת מעל ל-400 מחלות גנטיות והחולים בהן עשויים לפתח זיהומים חוזרים ונשנים, להיות בעלי נטייה גבוהה לסיבוכים לא זיהומיים (מחלות אוטואימוניות ואלרגיות) והיא עשויה להתלקח בכל שלב בחייהם – מינקות ועד גילאים בוגרים יותר. מחלות אלו נוצרות כאשר קיים חוסר או כשל תפקודי של אחד או יותר ממרכיבי מערכת החיסון. קבוצת מחלות אלו הינן מולדות והן נובעות מפגמים בגנים שונים, הבאים לידי ביטוי בינקות ובילדות.

חסר חיסוני שניוני (SID: Secondary immunodeficiency)

חסר חיסוני שניוני מתפתח כאשר חלק מהמערכת החיסונית מפסיק לתפקד בצורה תקינה (נוצר כשל באחת מזרועותיה של המערכת החיסונית) או כאשר קיים כשל מלא של המערכת החיסונית. על כן, היעדר פעילות מלאה ותקינה מעלה את סיכויי הפגיעה של החולים הללו מזיהומים. לרוב חוסר זה נוצר כתוצאה מסיבוכים של מחלות שונות או טיפולים רפואיים הניתנים למחלות (למשל, טיפולים כימותרפיים). על כן, ניתן להגדיר קבוצת מחלות אלו כחסר חיסוני נרכש.

עקב הפגיעה בתפקוד של מערכת החיסון, נמצאים החולים במחלות חסר חיסוני בסיכון גבוה כאשר הינם נחשפים למחוללי מחלות שונים. על כן, הטיפול במחלות דורש טיפול מקצועי ומותאם אישית, ניטור קבוע וטיפול תומך על מנת לשפר את איכות חייהם של החולים.

image description

לנווט בים של מידע: אבחון ודרכי הטיפול במחלות חסר חיסוני

מחלות חסר חיסוני, שבעבר נחשבו לנדירות, אינן מוגבלות לטווח גילאים ספציפי ועשויות להתפרץ בכל שלב בחיים. כאשר לכל אחת תכונות קליניות, אימונולוגיות וגנטיות ייחודיות. בין הסימנים המקדימים של מחלות חסר חיסוני ראשוני ניתן לזהות מחלות זיהומיות חוזרות, מחלות אוטואימוניות, מחלות דלקתיות או ממאירות. אבחון מוקדם הינו קריטי ויכול להציל חיים. על כן, חשוב להכיר את הסימנים המוקדמים ולבצע בירור רפואי מקיף עם הרופא המטפל, בדיקות או בירור אימונולוגי.

הפרעות במערכת החיסון שונות אחת מהשנייה ולהן טיפולים שונים. חלק מהמטופלים עשויים לעבור השתלת מח עצם או טיפול גנטי בגיל צעיר, בעוד אחרים יזדקקו לטיפול ממוקד לפי המזהמים הספציפיים ויישום טיפול מונע תמידי (טיפול אנטיביוטי). במקרים מסוימים, בעיקר עבור מחלות אוטואימוניות, יינתן טיפול המעכב את מערכת החיסון. אפיק טיפולי נוסף, עובר חולים אשר חווים קושי בייצור נוגדנים, יינתן טיפול חליפי של נוגדנים.

נתינת נוגדנים חלופיים הינו טיפול באימונוגלובולינים, נוגדנים הם חלק ממערכת החיסון ומגינים עלינו מפני מחלות שונות. חולים אשר סובלים מחסר חיסוני וחסר בנוגדנים עשויים להידבק בזיהומים מסכני חיים ועל כן מדובר בטיפול שהינו מציל חיים אותו עליהם לקבל במהלך כל חייהם.

טיפול זה ניתן בשני אופנים – טיפול באימונוגלובולינים דרך הווריד (IVIG), עירוי הניתן אחת לחודש בבית החולים, וטיפול באמצעות הזרקה תת-עורית, היכולה להתבצע על ידי החולים בביתם. בעוד העירוי דרך הווריד גורם לעלייה מהירה ברמות הנוגדנים, ההזרקה התת-עורית נספגת לאט לאט, ועל כן עשויה להפחית את תופעות הלוואי מהטיפול בצורה משמעותית.

רק שלא יחסר: חשיבות הטיפול במחלות חסר חיסוני

הטיפול במחלות חסר חיסוני הוא קריטי לשמירת על איכות חייהם ובריאותם של החולים. בהיעדר טיפול מתאים חולי חסר חיסוני ראשוני ושניוני נמצאים בסיכון גבוה לזיהומים חוזרים וקשים. מטרת הטיפול להילחם ולמנוע את מחוללי המחלות הפוטנציאלים בהם הם עשויים להידבק, ובכך למנוע מהחולים סיבוכים רפואיים שיכולים להתפתח.

על כן, ניכר כי בחירת הטיפול המתאים הינו צעד חשוב. על כל מאובחן וחולה לפנות לרופא מומחה למחלות חסר חיסוני, לשבת עם האימונולוג או האימונולוגית המטפלים ולשמוע על אפשרויות הטיפול השונות ולשקול ביחד את דרך הטיפול המתאימה לכל אחד ואחת.

C-ANPROM/IL/HYQ/0040

אולי יעניין אותך גם